Translate

dimarts, 10 de gener de 2017

MESTRES PER UN DIA

Bones tardes famílies,
Ahir varem estar comentant que farem un treball per exposar davant la resta de la classe. Avui m'heu vingut mares preocupades perquè no heu entés el que han de fer! TRANQUIL·LITAT!!! :D

EN QUÈ CONSISTEIX EL TREBALL?
El treball consisteix en l'exposició d'un tema que sigui del seu interès: el país o ciutat de procedència dels seus pares (com per exemple explicar un poc de com és Argentina, Rumania, Paraguay, Marroc...), parlar d'algun animal que ens agradi especialment, de l'ofici que ens agradaria fer quan siguem grans, d'una època de la història, d'alguna cultura, d'alguna religió (per exemple el budisme a partir de les mandalas que tant els agrada pintar), alguna saga de pel·lícules (com Star Wars), algun estil de pintura, com es fan les pel·lícules (cinema), algun llibre o gènere literari, el que se'ls ocorri. 

COM HO HE DE FER?
Els alumnes han de cercar informació sobre el tema que escullin i el que pugui estar relacionat amb aquest tema. Per exemple: si el fan d'un país poden cercar un poc de geografia (a quin continent està situat, si està al nord/sud/est/oest, característiques físiques: muntanyes, rius, pla...; idioma que es parla, bandera, moneda, imatges dels monuments o llocs més coneguts, menjars, vestimenta, cultura....) si és sobre un animal (tipus d'animal, on es troba majoritàriament, què menja, com respira, com és, imatges...), si és sobre el cinema (una breu descripció de la història o evolució del cinema, gèneres: comèdia, drama, aventura, etc.; com es fa una pel·lícula, quina pel·lícula és la seva preferida; també podria ser una opció fer un seguiment de l'evolució de les pel·lícules de disney o una altra companyia, o fer un recull de pel·lícules de disney i explicar un poc de que van, que moltes provenen de llibres i algunes estan basades en històries reals)... En resum, el que se'ls ocorri que pugui estar relacionat amb aquest tema. 

Una vegada escollit el tema i cercada la informació hauran de resumir-la amb les seves paraules (més que res per què entenguin el que estan dient) i presentar-la en algun format: en power point, a través de folis, amb cartulines... també es poden gravar fent algun tros de l'exposició, portar un video a la classe, un audio, un llibre.... El que volgueu i pogueu fer!! 

SI FAN UNA PRESENTACIÓ DE POWER POINT:
Som conscient de que encara no saben emprar el Power Point o no el dominen com per fer ells tots sols una presentació. Les properes sessions de desdoblament dels dilluns, sempre que sigui possible, els ensenyaré a manejar els ordenadors per saber emprar més o menys aquest recurs. No és imprescindible fer-ho amb presentació Power Point ni tampoc pretenc que siguin presentacions super treballades perquè no vull que es sentin agobiats ni que vosaltres hageu de dedicar mooooltes hores a fer el treball dels vostres fills (no és la vostra tasca, ho sé :)! ). Si simplement han de posar el títol de l'apartat o del tema i algunes fotos, ja va bé!! NO US AGOBIEU!! (quan estudiava a la universitat moltes companyes meves no sabien fer gairebé res amb el power i sempre recorrien a mi així que ells amb 8 anys no necessiten ser experts jeje). Ho he proposat com a opció perquè sé que a ells els encanta fer coses "modernes" i sentir que fan coses de "grans", per que es vagin introduint a les noves tecnologies d'una manera educativa!! 

IMPORTANT
El treball l'han de fer ells. Sé que els haureu d'ajudar a cercar un informació o guiar-los amb la presentació però, per favor, no ho faceu tots vosaltres perquè així no s'assoleix l'objectiu de que ells treballin la comprensió i l'expressió oral i escrita. He d'avaluar la seva feina, no la vostra (en el bon sentit). No cal fer coses perfectes, estem aprenent. Cada vegada anirem millorant però per fer-ho, han de realitzar les coses ells i anar millorant poc a poc! No vos vull carregar a vosaltres de feina, no és la intenció!! Tampoc voldria que el dia que surtin a exposar llegeixin talment el que han escrit sense entendre el que han fet, ho han d'haver llegit i entés perquè els companys també ho puguin entendre i treure'n un profit!

QUAN HO HE D'ENTREGAR?
A classe tenim una graella amb les diferents dates de presentació dels treballs. Es començaran a exposar a partir de febrer per que els primers tinguin aquests 20 i pico dies per treballar tranquil·lament. S'aniran exposant cada dijous i divendres a les hores de vida d'aula. Ells poden escollir quin dia ho volen presentar i quin tema volen fer sempre que sigui un tema del que es pugui treure un profit educatiu (per favor que no sigui un Videojoc de lluites, per exemple). Podeu emprar alguns dels temes que us he proposat abans. 

L'únic que demano es que em mostreu els treballs acabats una setmana abans de que us toqui exposar per assegurar-me que estan fets i per revisar si és molt llarg o si es podria explicar un poc més sobre algun aspecte en concret. Si alguns dels que heu d'exposar per maig voleu mostrar-me'l el mes que ve o març, per exemple, ho podeu fer!! També, obviament, si necessiteu ajuda o una guia, podeu consultar-me. 

COM HO HE DE PRESENTAR?
Com he dit abans, ho poden presentar amb els format que ells es trobin més segurs (power point, video, algun tros gravat per ells, amb llibres, amb materials, amb cartulines, el que vulguin). Ho exposaran davant la resta de la classe com si fossin els mestres i deixaran un torn de paraula per si els companys volen fer alguna pregunta. Ha de durar uns 20 - 30 minuts amb el torn de paraula inclòs. És un temps relatiu. El que no ha de ser són 4 frases i ja està. Que hi hagi un poc d'explicació del tema treballat. 
La nota d'aquest treball s'inclourà dintre de socials i naturals (segons si s'acosta més a una assignatura o l'altra) i dintre de l'assignatura de català (en relació a comprensió i expressió oral i escrita). 

QUINS SÓN ELS OBJECTIUS DEL TREBALL?
Són diversos: treballar la comprensió i l'expressió oral i escrita en CATALÀ d'una manera diferent a com ho feim normalment, sintetitzar informació i seleccionar la important, adquirir autonomia en la realització dels treballs, perdre la por a parlar en públic, tenir seguretat amb ells mateixos perquè veuen que poden explicar una cosa que ells saben als altres companys, aprendre uns dels altres i conèixer coses que tal vegada no podem aprendre pel tema del projecte de socials i naturals. Sobretot, acostar els coneixements al dia a dia dels alumnes, que aprenguin coses del seu interès i que els puguin servir per adquirir cultura general i que sigui una manera més dinàmica i atractiva d'aprendre coses que no sempre el mateix d'una mestra davant el grup classe explicant. Anam a la recerca d'un aprenentatge significatiu!

DE MOMENT AIXÒ ÉS TOT! DISCULPAU LA LLARGÀRIA DE L'ENTRADA, HE INTENTAT RESOLDRE TOTS ELS DUBTES QUE M'HEU PLANTEJAT AVUI. SI EN SORGEIXEN MÉS, JA SABEU ON TROBAR-ME!!

Espero que els alumnes puguin gaudir d'aquesta activitat tant o més com gaudiré jo! Molts d'ànims i endavant!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada